Plaukų slinkimas - Priežastys ir prevencija

Plaukų slinkimas - Priežastys ir prevencija

Plaukų slinkimas yra bene dažniausia problema su kuria susiduriu savo darbe komunikuodama su klientais. Jis kamuoja ne tik moteris, bet ir vyrus, bei vaikus. Plaukų slinkimo tipų ir priežasčių yra daug. Šiandien nagrinėsime dažniausius iš jų, o svarbiausia - padėsiu jums suprasti kada naudojami produktai plaukų slinkimo prevencijai yra efektyviausi ir kodėl.

 

Tai gi, pradėti reikėtų nuo to, kodėl plaukai žmogui slenka apskritai?

Visame mūsų organizme vyksta senėjimo procesai ir gyvybės ciklai, lygiai taip pat kaip jie vyksta kūno odoje - senėjimo procesai yra normalūs tiek skalpo odoje, tiek plauko folikule (šaknyje). Kiekviena mūsų organizmo dalis turi savo gyvenimo ciklą pagal kurį keičiasi, ne išimtis ir skalpo oda. 

Plauko šaknis turi tris gyvenimo fazes, kurios sudaro ciklą:

  1. Anageno - aktyvus plaukų ataugimo etapas trunkantis daugiau nei du metus;
  2. Katageno - etapas kuomet plaukų augimas pamažu lėtėja, galų gale sustoja. Jis trunka nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių;
  3. Talogeno - etapas kuomet plaukai yra ramybės stadijoje ir ruošiasi grįžimui į pirminį Anageno etapą. Senas plaukas Telogeno fazėje iškrenta, nes yra išstumiamas naujų plaukų.

(Skalpo odoje visada yra dalis plaukų skirtinguose ciklo etapuose).

Būtent Talogeno etapas yra tas, kurį mes esame pratę vadinti sezoniniu slinkimu, nes būtent jo metu ciklingai pastebime plaukų slinkimą. Sezoninis slinkimas yra normalus organizmo procesas ir taip, visiškai normalu, jeigu per dieną šiuo metu pastebime, jog iškrenta ar šukose lieka iki 100 plaukų.

Tačiau, ką reiškia, jeigu sezoninis slinkimas užsitęsia mėnesių mėnesius ir nesustoja, o plaukų apimtis mažėja labai pastebimai? Taip pat ką signalizuoja ne sezono metu atsiradęs staigus ir stiprus plaukų slinkimas.

Plaukų slinkimas ne laiku ir ne vietoje, yra ne kas kita, o mūsų organizmo signalas mums, kad su juo yra ne viskas tvarkoje. Tai yra aiški mūsų kūno žinutė, kurios nevalia ignoruoti ar į ją nekreipti dėmesio. 

Organizmo problemos, kurios gali lemti tokio tipo slinkimą yra įvairios, aptarkime visas jų:

  • Feritino trūkumas - dažnai pakalbėjusi su klientėmis suprantu, kad kažkodėl žmonės dažnai visiškai ignoruoja savo kūno signalus ir vengia reaguliariai atlikti kraujo tyrimus savo šeimos gydymo įstaigose, o jeigu ir atlieka juos, jie būna ganėtinai paviršutiniški, kaip tarkim bendras kraujo tyrimas, kuris iš esmės neparodo praktiškai nieko. Kartais, Hemoglobino kiekis kraujyje gali būti visiškai normalus, tačiau Feritino atsargos siekti visišką ribą arba nesiekti jos apskritai, o būtent feritino kiekio kraujyje šuolis žemyn gali būti tikrų tikriausia priežastis stipriam plaukų slinkimui. Feritino tyrimas yra atskiras nuo bendro kraujo tyrimo, jis yra minimaliai mokamas ir tikrai rekomenduoju prisidėti jį prie kiekvieno profilaktinio kraujo patikrinimo. Feritino trūkumas taip pat gali lemti odos sausumą, nagų lūžinėjimą ir panašiai. 
  • Endokrininiai susirgimai ir hormonų disbalansas organizme - taip pat dažnai lemia stiprų plaukų slinkimą, kuris gali tęstis labai ilgai arba kai kuriais atvejais apskritai sunkiai sustoti. Mūsų skydliaukė yra tylus mūsų organizmo variklis. Ji lemia viso organizmo veiklą ir gyvybės procesus. Išsiderinę hormonai arba skydliaukės veikla išderina ir plauko augimo ciklus.

Iš savo pačios patirties galiu pasakyti, kad vienas pirmųjų skydliaukės sutrikimo simptomų, kurį man pačiai parodė mano organizmas buvo ne sezono metu prasidėjęs staigus ir stiprus plaukų slinkimas, todėl rekomenduoju bent kartą į metus pas savo šeimos gydytoją atlikti skydliaukės hormonų tyrimus. Ar žinojote, kad skydliaukės sutrikimų Lietuvoje turi beveik 28% gyventojų? Tai yra trečdalis mūsų šalies populiacijos.

  • Organizmo šokas - staigus emocinis sukrėtimas, narkozė ir pooperaciniai laikotarpiai, stiprūs medikamentai, alinančios dietos, sukelia plaukų slinkimą.
  • Rūkymas - spartina organizmo senėjimo procesus.
  • Stresas ir lėtinis stresas, miego trūkumas, emocinis nuovargis.
  • Dehidratacija ir nepilnavertė mityba, reikalingų medžiagų organizme trūkumas.
  • Užteršta ir užkimšta skalpo oda - skalpo oda, kaip ir visa kūno oda sluoksniuojasi. Ant odos paviršiaus odos ląstelės atsinaujina kas maždaug dešimt dienų. Rekomenduoju į savo plaukų priežiūros rutiną įtraukti galvos odos šveitiklį,  pašalintumėte negyvas odos ląsteles, sebumo perteklių, kad jūsų plauko šaknis gautų pakankamai deguonies. 
  • D vitamino trūkumas.


Prevencija: Kada tikslingiausias yra jos naudojimas?

Visoms organizmo problemoms yra atitinkami medicininiai sprendimo būdai, kuriuos jums rekomenduos tikslinga gydytojo konsultacija, tačiau, kad plaukai būtų sveiki, o jų augimo ciklas sklandus ir kokybiškas, aš kaip plaukų stilistė ir produktų moksliukas visuomet stengiuosi šviesti savo klientus, kad kosmetinė prevencija norint turėti stiprius plaukus, yra lygiai tokia pat svarbi, kaip ir reaguliari sveikatos patikra, tačiau dažniausiai komunikuojant su žmonėmis apie plaukų priežiūros priemonių nuo jų slinkimo naudojimą - pastebiu vieną esminę klaidą:

Žmonės prevencines priemones naudoja netinkamu metu ir taip negauna atitinkamų rezultatų.

Tai gi kalbėsiu paprastai, prevencija reiškia - užbėgti įvykiams už akių. Tai yra esminė prevencijos ir prevencinių priemonių funkcija. Natūralu, kad mes esame linkę griebtis priemonių tuomet, kai matome aiškią žalą ir nesakau, kad matant ją prevencinių priemonių naudoti nereikėtų arba, kad jos apskritai neveiks, bet jos veiks žymiai geriau atitinkamu plauko augimo ciklo metu. 

Kodėl?

Visos prevencinės priemonės nuo plaukų slinkimo yra skirtos stimuliuoti jų augimą. Taip yra paprasčiausiai todėl, nes kai plaukas yra Telogeno stadijoje, jo šaknis jau yra pasiruošusi iškritimui ir plauko slinkimo procesas jau yra prasidėjęs.

Kai plauko šaknyje jau yra prasidėjęs slinkimo procesas, įvykęs senėjimo etapas - jo sustabdyti yra neįmanoma. Todėl svarbu suvokti, kad visas prevencinės priemonės bus veiksminiaugios naudojamos Anageno fazėje - sustiprinus ją plaukus stimuliuojančiais pagalbiniais produktais. Plauko šaknies stimuliacija turi vykti augimo metu, o ne tada kai vyksta kritimas. 

Ar verta naudoti stimuliuojančias ir stiprinančias priemones slinkimo metu?

Vistiek TAIP. Taip greičiau paskatinsime sveikų, naujų plaukų augimą. 


Mano rekomenduojamos priemonės stimuliuojančios plaukų augimą ir stiprinančios skalpo odą

Šveitimui

Naudojant bet kokias galos odą stimuliuijančias priemones yra labai svarbu į rutiną pajungti galvos odos šveitiklį, kodėl?

Todėl, kad jeigu galvos oda bus stirpiai užsikimšusi ir susisluoksniavusi stimuliuojančio produkto preinamumas prie galvos odos bus apribotas, nes jam bus sunku įigerti ir atlikti savo darbą.

Davines Solu Scrub arba Philip Martin's Purifying Scrub. Abu produktai yra vienareikšmiškai nuostabūs tiek savo sudėtimi, tiek švelniu abrazyvu, tiek veikimo principu. 

Mano pačios pirmas pasirinkimas būtų Davines Solu Scrub, nes po jo plaukas lieka minkštas it ką tik po kondicionieriaus, o gaivos pojūtis ir apimtis šaknų zonoje stebina.

Pastarojo pagrindinis abrazyvas yra naudojama natūrali jūros druska, kuri šveičiant pamažu tirpsta nuo vandens ir odos šilumos, tad abrazyvo briaunelės neturi aštrių kampelių, todėl tokie šveitikliai tinka net gi jautriai odai.

Philip Martin's Purifying Scrub kaip pagrindinį abrazyvą turi migdolų kauliukų granules, kurios švelniai ritasi per odą ir ne šveičia, o risdamosis surenka negyvas odos ląsteles. Būtent dėl to šis šveitiklis tinka net jautriausiai odai.

Dar vienas šių produktų pliusas, kad jie abu putoja, veikia kaip šampūnai ir jų nereikia perplauti kita plovimo priemone.

Šampūną po šių šveitiklių galima naudoti nebent tada, jeigu norisi.

Stimuliavimui 

Davines Energizing linija yra nuostabi absoliučiai visomis prasmėmis, nes yra praturtinta visais įmanomais plaukus stimuliuojančiais ir galvos odą stiprinančiais komponentais, tokiais kaip: kofeinas, raudonėlis, pipirmėtė ir įvairiais vitaminais. Ši linija turi net kelis produktus sukurtus naudoti skirtingų problematikų atvejais, todėl prodktą pagal problemos stiprumą sau ras kiekvienas.

Liniją sudaro:

  • Energizing šampūnas - naudojamas kaip prevencija ir kai probematika yra lengvo tipo arba kartu su kitais linijos produktais pastiprinti rutinos poveikiui.
  • Energizing Gel - gelinės tekstūros serumas odai, stirpiai stimuliuojantis odą šaldymo jutimu ir taip padedantis kraujui greičiau plūsti į šaknį. Rekomenduoju jį naudoti tuomet, kuomet norisi pastimuliuoti būtent augimą.
  • Energizing Thickening Tonic - yra vendens konsistencijos stimuliuojantis produktas, kuris patiks ploną plauką arba apimtį turintiems žmonėms, nes kiekvieno naudojimo metu padidina plauko diamterą.
  • Energizing Seasonal Superactive - super aktyvas yra su dar stiresne veikliųjų komponentų koncentracija ir padės žmonėms, kurie susiduria su itin aršiu sezoniniu slinkimu.
  • Energizing Super Active super aktyvas nuo androgeninio ir hormininio slinkimų - padės klientams, kurie susiduria su hormonų disbalanso metu atsiradusiais plaukų slinkimais arba net tiems, kurie susiduria su priešlaikiniu slinkimu.

Philip Martin's Scalp Nutriment Spray yra kitas mano labai rekomenduojamas produktas plaukų augimo stimuliavimui ir šaknų stiprinimui. Natūralios ir ekologiškos kilmės losjonas. Idealiai tinka plonai odai ir plaukams, kurie išplonėja, kai kyla laikinų plaukų slinkimo problemų dėl konkrečių problemų, pavyzdžiui, streso ir metų laikų kaitos. Su ekologišku dilgėlių ekstraktu, obuolių kamieninėmis ląstelėmis ir Centelių kamieninėmis ląstelėmis. Scalp nutriment spray tinka net gi maitinant, o skalpo oda stimuliuojama odos šilimo efektu, kurį sukuria dilgėlės.

Tai gi tikiuosi, jog šis straipsnis padėjo jums gauti atsakymus į esminius klausimus apie plaukų slinkimą. Kaip bebūtų, galų gale viskas vistiek atsiremia į tai, ar pakankamai skiriate meilės sau, ne tik aplinkiniams.

Užbaigdama straipsnį to ir palinkėsiu, mylėkite save, ar tai būtų tinkams priemonių krepšelis ar pokalbis su jūsų šeimos gydytoja neignoruojant savo organizmo signalų jums. Ir visada likite sveikos.

Linkėjimai,

M.

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.

  • Pleiskanoja galvos oda? Kodėl atsiranda ir kaip spręsti šią problemą?

    Pleiskanoja galvos oda? Kodėl atsiranda ir kaip...

    Pleiskanoja galvos oda? Kodėl atsiranda pleiskanos ir kaip spręsti pleiskanojančios odos problemą? Pleiskanojančios galvos odos problema yra labai dažna ir dažnai pasitaikanti bet kokio amžiaus, lyties ar statuso žmonėms visame...

    Pleiskanoja galvos oda? Kodėl atsiranda ir kaip...

    Pleiskanoja galvos oda? Kodėl atsiranda pleiskanos ir kaip spręsti pleiskanojančios odos problemą? Pleiskanojančios galvos odos problema yra labai dažna ir dažnai pasitaikanti bet kokio amžiaus, lyties ar statuso žmonėms visame...

  • Tvari plaukų ir kūno odos priežiūra rudenį

    Tvari plaukų ir kūno odos priežiūra rudenį

    Ruduo yra tas metas, kuomet iš vasariško nerūpestingumo grįžtame į kasdieninį skubėjimą, darbus, mokslus ir įprastas rutinas, kurias kai buvo šilta gal būt šiek tiek primiršome. Plaukų kaukės ilgesnį laikymą,...

    Tvari plaukų ir kūno odos priežiūra rudenį

    Ruduo yra tas metas, kuomet iš vasariško nerūpestingumo grįžtame į kasdieninį skubėjimą, darbus, mokslus ir įprastas rutinas, kurias kai buvo šilta gal būt šiek tiek primiršome. Plaukų kaukės ilgesnį laikymą,...

  • Plaukų slinkimas - Priežastys ir prevencija

    Plaukų slinkimas - Priežastys ir prevencija

    Plaukų slinkimas yra bene dažniausia problema su kuria susiduriu savo darbe komunikuodama su klientais. Jis kamuoja ne tik moteris, bet ir vyrus, bei vaikus. Plaukų slinkimo tipų ir priežasčių yra...

    Plaukų slinkimas - Priežastys ir prevencija

    Plaukų slinkimas yra bene dažniausia problema su kuria susiduriu savo darbe komunikuodama su klientais. Jis kamuoja ne tik moteris, bet ir vyrus, bei vaikus. Plaukų slinkimo tipų ir priežasčių yra...

  • Apsauga nuo karščio plaukams ir kaip tikslingai ją išsirinkti

    Apsauga nuo karščio plaukams ir kaip tikslingai...

    Kasdieninėje plaukų priežiūroje - karštų plaukų formavimo prietaisų naudojimas yra neišvengiamas. Jeigu norime gražiai krentančio, sutvarkyto, stilizuoto plauko naudosime tiesintuvą ar įvairias žnyples, o džiovintuvas dėl daugelio aspektų yra tiesiog...

    Apsauga nuo karščio plaukams ir kaip tikslingai...

    Kasdieninėje plaukų priežiūroje - karštų plaukų formavimo prietaisų naudojimas yra neišvengiamas. Jeigu norime gražiai krentančio, sutvarkyto, stilizuoto plauko naudosime tiesintuvą ar įvairias žnyples, o džiovintuvas dėl daugelio aspektų yra tiesiog...

1 4